W naszych restauracjach

chcieliśmy by było jak we Włoszech– tam na dobrą pizzę stać wszystkich, dlatego stworzyliśmy miejsce, do którego może przyjść każdy.

Powstaliśmy w 2000 roku, w czasach, kiedy oferta kulinarna w polskich miastach nie była tak bogata i zróżnicowana jak teraz. Tworząc pierwszą restauracje przecieraliśmy szlaki. Naszym celem było otwarcie trattorii – lokalu utrzymanego we włoskim stylu, o nieco mniej formalnym charakterze niż restauracja. Szybko staliśmy się bardzo popularnym miejscem i zyskaliśmy uznanie naszych gości. Z czasem Fabryka Pizzy zaczęła się rozrastać.


Plan był taki, by docierać z dobrą pizzą do innych miejsc, również w tych mniejszych miastach i miasteczkach. Ta misja towarzyszy nam do dziś. Obecnie Fabryka Pizzy to kilkanaście restauracji w różnych regionach Polski. Cieszymy się, że jesteśmy razem już tyle lat.

Image

Obecnie Fabryka Pizzy to FABBRICA Italian Comford Food. Zmiana nazwy była dla nas trudną decyzją, ale od lat nie jesteśmy tylko pizzerią, a tak przede wszystkim kojarzy się Fabryka Pizzy.


Nasze menu zmieniało się przez lata, obecnie w naszej karcie znajdziecie świeże makarony, risotta, ryby, mięsa i wiele innych pysznych dań, chociaż oczywiście niezmiennie króluje u nas pizza.


Naszą specjalnością jest włoska, słoneczna kuchnia i dlatego chcemy aby nowa nazwa przyciągała jej smakoszy. Podstawą naszych dań jest pyszny sos, ciasto i sery. Dlatego aromatyczne pomidory, mąkę do pizzy, mozzarellę, czy pastę truflową sprowadzamy z Turynu, Rawenny oraz Neapolu. Używamy tylko naturalnych przypraw – kochamy czosnek, papryczki peperoncino, bazylię, tymianek i oregano.

Warzywa oraz inne dodatki, których używamy w kuchni, trafiają do nas od miejscowych dostawców - każdego poranka są dostarczane do naszych lokali. Cienkie ciasto do pizzy to efekt pieczołowitej, ręcznej roboty. Rozkręcamy je wyłącznie przy pomocy dłoni – jak w prawdziwej, włoskiej trattorii, a następnie pieczemy na kamiennym szamocie, by było pysznie chrupiące.


Przygotowujemy także wegańską i bezglutenową pizzę. Używamy specjalnie wybranego, roślinnego sera – długo szukaliśmy takiego, który spełniałby nasze kulinarne wymagania. Jesteśmy także miejscem dla osób, które ćwiczą i chcą być fit – mamy pizzę razową i razowe makarony oraz świeże sałatki.


W naszej ofercie znajdziesz również dania bezglutenowe. Obecnie mamy kilkanaście restauracji w różnych regionach Polski. Cieszymy się, że jesteśmy razem już tyle lat

Image